Persoonlijk archief premier Leterme naar stadsarchief Ieper

Redactie KW

Eerste Minister Yves Leterme zal zijn persoonlijk archief voor bewaring overdragen aan het Iepers stadsarchief. Het stadsarchief wil namelijk cultuurhistorisch erfgoed veilig stellen door een gedegen verwervingspolitiek te voeren. Politieke archieven worden tegenwoordig als historisch waardevolle bronnen beschouwd.

Deze archieven zijn de vindplaats bij uitstek van informatie over de wijze waarop het beleid tot stand komt en concreet wordt ingevuld. Heel veel van de informatie uit de fase van het beleidsvoorbereidende werk, is uitsluitend op dit niveau terug te vinden. De bestuurlijke dossiers die ontstaan wanneer een politieke beslissing wordt uitgevoerd, bevatten deze informatie meestal niet.

In de overeenkomst met Yves Leterme is opgenomen dat zijn archief pas na 50 jaar voor het publiek vrij raadpleegbaar wordt. Het archief kan in die periode wel – mits een schriftelijke toelating van Yves Leterme – worden geraadpleegd. De overeenkomst geldt voor 10 jaar, stilzwijgend te verlengen met dezelfde termijn.

De officiële overhandiging van het persoonlijk archief van Yves Leterme aan het Ieperse stadsarchief zal in het najaar gebeuren.(PLI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier