Personeel Stella Maris Kortrijk geschokt door misbruik door zusters

Redactie KW

De getuigenissen over seksueel misbruik door zusters in het Kortrijkse weeshuis Stella Maris heeft heel wat mensen geschokt. Niet in het minst de huidige personeelsleden van Stella Maris. De vzw voor bijzondere jeugdzorg groeide uit het engagement van de zusters van toen, maar heeft nu nog maar weinig met de kloosterorde te maken.

Bij Stella Maris worden momenteel 112 gezinnen begeleid. Kinderen van 0 tot 18 jaar die doorverwezen zijn door de jeugdrechtbank of het comité Bijzondere Jeugdbijstand komen er terecht. De vzw ontstond bijna 40 jaar geleden uit de kloosterorde van de vroegere zusters. Het nieuws over seksueel misbruik binnen het vroegere weeshuis komt er hard aan.

“Een schok,” zegt coördinator Dries Popelier. “Het bracht boosheid met zich mee. Woede ook. Maar ook een stuk schaamte bij ons personeel. Worden wij nu gelinkt aan die feiten van de jaren 60, terwijl dat we nu uitgegroeid zijn tot een professionele organisatie die niets te maken heeft met feiten van de jaren 60…”

Vertrouwenspersoon aangesteld

Tussen de vzw van nu en het weeshuis van toen zijn maar weinig linken meer. De oude gebouwen ruimden plaats voor nieuwbouw en in de werking staan de kinderen en hun gezin centraal. Toch stellen de personeelsleden veel vragen bij wat er zich jaren geleden afspeelde.

“Vandaar dat we ook een externe vertrouwenspersoon aangesteld hebben en een interne vertrouwenspersoon die de vragen van het personeel kan opvangen en daar proberen echt iets mee te doen,” zegt Popelier.

Jongeren begeleid

Ook de jongeren krijgen begeleiding. Ze zijn maandag op de hoogte gebracht tijdens een wandeling. “Hun eerste reactie was, het is toch wel heel lang geleden,” zegt begeleidster Mia Spincemaille. “Gelukkig voor hen dat het ook dingen zijn uit het verleden. We hebben hen ook het gevoel gegeven als ze dergelijke zaken ooit zouden meemaken, dat ze dat zeker ook kunnen vertellen aan ons.”

In Stella Maris wonen nu nog 13 zusters. Ook bij hen is er verslagenheid. “Ik denk dat dat ook voor hen heel zwaar aankomt. We mogen ook niet vergeten het feit dat we er nu zijn als vzw heeft de wortels in de congregatie. Dat kunnen we niet wegcijferen, en dat willen we ook niet. Het zou verkeerd zijn om alle zusters over één kam te scheren. Dat mag niet en dat kan niet.”

Stella Maris roept ook andere slachtoffers op om zich te melden bij het parket.

(sg/jv)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier