Personeel instellingen Beernem en Ruiselede legt het werk neer

Redactie KW

De vakbonden ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA van de Gemeenschapsinstellingen Beernem/Ruiselede leggen woensdag het werk neer. Ze protesteren over ‘oneigenlijke plaatsingen’.

“Het is de zevende keer in elf jaar dat we staken en telkens draait het om hetzelfde. Bij ons, in de Gemeenschapsinstellingen in Beernem, Ruiselede en Mol, komen jongeren terecht die niet bij ons horen”, duidt Martine Devisscher van het vakbondsfront. “Wij hebben als staatsinstelling opnameplicht, maar daardoor komen jongeren met psychische problemen bij ons terecht terwijl wij eigenlijk jeugddelinquenten en jongeren met een moeilijke thuissituatie moeten opvangen. Wij zijn daar dus niet op voorzien.”

De voorbije weken waren er weer incidenten met jongeren. Een van hen werd weggehaald uit Beernem, maar keert nu terug. “In eerste instantie willen we dat dat meisje hier niet terugkomt. Ze krijgt hier niet de begeleiding waar ze recht op heeft. Maar uiteraard willen we een signaal uitbrengen over alle oneigenlijke plaatsingen.”

Op 24 januari stond ook al een staking gepland, maar die ging niet door omdat de overheid beloofde op korte termijn oplossingen te zoeken voor de meest prangende knelpuntdossiers. Maar die oplossingen zijn er niet gekomen. Het vakbondsfront legt nu het werk neer en hoopt daarmee het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan te zetten tot actie. De Gemeenschapsinstelling in Mol ondersteunt de staking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier