Personeel Britse begraafplaatsen in staking

Redactie KW

UPDATE – Het personeel dat instaat voor het onderhoud van de Britse begraafplaatsen in de regio Ieper, waar slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog liggen, is maandagochtend in staking gegaan. De aanleiding is een conflict met de directie over recuperatiedagen.

“Tijdens de zomer presteert het onderhoudspersoneel traditioneel meer uren”, zegt Ivan Bauwens van vakbond ACV. “In de winter kunnen die worden gerecupereerd. We hebben een overeenkomst dat ook niet gewerkte ziektedagen kunnen worden gerecupereerd en daar wil de directie nu op terugkomen.”

Actie aan Menenpoort

De vakbonden zaten de hele voormiddag samen met de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), maar dat leidde niet tot een akkoord. De 120 personeelsleden besloten daarop in staking te gaan. Uit respect voor de oorlogsslachtoffers manifesteert het personeel niet op de begraafplaatsen zelf, maar onder de Menenpoort in Ieper. “Als er maandag niets uit de bus komt, wordt de staking mogelijk de komende dagen voortgezet”, bevestigt Bauwens. De begraafplaatsen blijven toegankelijk voor het publiek.

Ongepast

De directie van de War Graves Commission reageert ontgoocheld op de actie, en noemt de locatie en het tijdstip van de actie totaal ongepast. Volgens haar gaat het om louter administratieve ingrepen, en is er voor twee van de drie twistpunten al een akkoord. De vakbonden zouden ook op vier uitnodigingen tot gesprek niet zijn ingegaan.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 12 november en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier