Perskring stelt boek samen over Europafeesten

Redactie KW

De Tieltse Perskring stelt op zaterdag 4 juli haar nieuwe geesteskind voor : ‘Feesten met visie’, een tachtig pagina’s dik boek over 50 jaar Europafeesten. Coördinator Rudi Ailliet is laaiend enthousiast over het resultaat. “We blikken niet alleen terug, maar gaan ook na hoe de Europese gedachte behouden kan worden.”

Begin 2008 opperde de Perskring een eerste keer het idee om een boek rond de 50ste verjaardag samen te stellen. “Aanvankelijk wilden we het naslagwerk vorig jaar al voorstellen, tijdens de 50ste editie, maar dat bleek onhaalbaar. Daarom schoven we de publicatie een jaartje vooruit. Het stadsbestuur, met burgemeester Van Daele voorop, was onmiddellijk bereid om hun medewerking te verlenen.”

Door het boek een jaartje in de wachtkamer te plaatsen, kreeg het hele concept een andere invulling. “Feesten met visie bestaat uit drie verschillende delen”, legt Rudi uit. “In een eerste stuk – ongeveer de helft van het boek – blikken we ruimschoots terug op de voorbije 50 jaar. Guido Defour nam dat hoofdstuk voor zijn rekening en spendeerde talloze uren in de archieven van de bibliotheek. Maar het resultaat mag er zijn, mede dankzij de prachtige foto’s van Ronny Neirinck.”

Een tweede deel handelt over de Europese gedachte. “Het Europagevoel heeft de Tieltse scholen en verenigingen door de jaren heen volledig ingepalmd”, gaat hij verder. “Verenigingen en scholen zochten uiteindelijk zelf contact met zielsgenoten uit de partnersteden Gross Gerau, Brignoles, Breck en Szamotuly. De Bron bijvoorbeeld heeft een enorme traditie inzake Europese uitwisselingen en projecten. Daar komen we dan ook uitgebreid op terug. Ook de Europazolder en verenigingen met een Europees hart – zoals de judoclub, turnclub Atlas en de brandweer – worden belicht. Dat onderdeel werd samengesteld door mezelf, Kim De Vos en Nancy De Smet.” Het derde luik is het paradepaardje van het boek. “We gaan op zoek naar het hart van de Europafeesten en laten enkele prominenten en mensen die doordrongen zijn van de Europese gedachte aan woord. Burgemeester Michiel Van Daele, secretaris Dirk Verbeke en Johan Vankeersbilck (de motor achter de Europese projecten van De Bron) laten hun licht over de feesten schijnen. Ook Marijn Laetem, iemand die Europa via De Bron leerde kennen, en Dominique Ostyn, verbonden aan de denktank Friends of Europe werpen een blik in de toekomst. Danny Verlinden en ikzelf verzorgden de gesprekken.”

Op de laatste pagina’s vind je nog een synthesetekst in het Nederlands, Frans, Duits, Engels, Duits, Italiaans en Pools terug. “Om de universele waarde van Europa te benadrukken”, besluit Rudi Ailliet. (PVH)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 19 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier