Pensioenhervorming onderwijs zet kwaad bloed

Redactie KW

De onderwijssector reageert geschokt op de plannen van de Vlaamse regering om de TBS-regeling af te schaffen. Door dat systeem konden leerkrachten op 58 jaar vervroegd met pensioen. Nu zullen ze zeker al tot hun 60ste aan het werk moeten blijven. En dat is bij velen hard aangekomen. De vakbonden dreigen met acties, maar niet iedereen vindt dat een goed idee. Dat konden we vanmorgen vaststellen in het Technisch Atheneum in Diksmuide.

Bertrand Vande Ginste is op z’n 58ste de oudste leraar in het Technisch Atheneum in Diksmuide. Al bijna 40 jaar geeft Bertrand les aan de slagerij-traiteurafdeling, en dat doet ie nog altijd met hart en ziel. “Als je de job goed wil doen, komt er zeker nog een fulltime bezigheid bij. We zijn een school die activiteiten doet naar buiten toe. Vooral recepties verzorgen, buffetten, feesten verzorgen, dat komt er allemaal bij. Het moet een passie zijn, als het dus geen passie is, gaat het absoluut niet”, zegt hij.

TBS

Gisteren kondigde minister Smet de afschaffing van het TBS-systeem aan, waardoor leraren minstens tot hun 60ste aan de slag moeten blijven. In het geval van Bertrand komt er nog 4 jaar bij; werken tot 62 dus. Geen probleem voor wie z’n job graag doet, in het andere geval moet een langere loopbaan zo aangenaam mogelijk worden ingevuld. Bertrand Vande Ginste : ” We hebben enorm veel know-how. We hebben veel materiaal dat we eigenlijk zouden kunnen overgeven aan nieuwe leerkrachten. Men moet ons toch ergens betalen. Wij kunnen op een aangename manier nog nuttig bezig zijn voor de school en de gemeenschap”.

Staken brengt niets op

Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet wil met de onderwijsbonden rond de tafel, maar die zijn boos en dreigen met acties. “Staken, ja, dan leg je alles lam. Mensen die genoeg opgeleid zijn, die moeten aan tafel kunnen zitten, die moeten kunnen babbelen over de problemen. En zomaar staken in het wild, dat brengt niets op”, meent de leraar.

De afschaffing van het TBS-systeem zal de Vlaamse regering dit jaar zo’n 5 miljoen euro opbrengen.

Pensioenhervorming onderwijs zet kwaad bloed

Bekijk hier de reportage

(D.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier