Peeters voorziet 4 miljoen euro voor brugprojecten economie-onderwijs

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maakt 4 miljoen euro vrij om de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te ondersteunen.

Dat zei hij vanochtend op een werkbezoek aan het VTI van Kortrijk. Peeters verhoogt ook de subsidies aan de “Stichting Onderwijs en Ondernemen” en “Vlaamse Jonge Ondernemers” tot 1,6 miljoen euro. De Minister-President was uitgenodigd door Vlaams Parlementslid Sabine Poleyn uit Zwevegem. In Kortrijk had hij een gesprek met 15 directeurs van West-Vlaamse “Scholen voor Wetenschap en Techniek”, zoals die door de VTI’s vorm zijn gegeven. Zij hadden het vooral over een gebrek aan middelen en de gebrekkige instroom wat nefast is voor de economie.

“Het ging vooral over de samenwerking tussen de ondernemerswereld en de scholen, maar met mijn aanwezigheid wil ook benadrukken dat technisch onderwijs enorm belangrijk is, gezien de enorme daling aan leerlingen”, zei hij.

Arbeidskrapte

De regio rond Kortrijk kampt met een grote arbeidskrapte, maar de problemen strekken zich over heel Vlaanderen uit. “We moeten zorgen dat er genoeg mensen zijn uit de regio zodat de industrie zich verankert. Technisch onderwijs moet meer sexy gemaakt worden, met eigentijdse infrastructuur en machines.” Om dat te doen lanceert Peeters een nieuwe oproep brugprojecten economie-onderwijs, waarvoor hij 4 miljoen euro voorziet. Dat kadert in het STEM-actieplan en moet jongeren, ook meisjes, stimuleren om doelbewust te kiezen voor een studie techniek en technologie. Er lopen al acht brugprojecten met een budget van 1,4 miljoen euro.

(Belga/A.D.)

Peeters voorziet 4 miljoen euro voor brugprojecten economie-onderwijs

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier