Peeters plant ronde tafel over Vlaamse grijze garnaal

Redactie KW

Met de Dag van de Dagverse Noordzeegarnaal is in Nieuwpoort het nieuwe garnaalsseizoen officieel gestart. Daarmee wil de VLAM, die instaat voor de promotie van Vlaamse producten, onze garnalenvisserij extra in de kijker plaatsen. Minister-President Kris Peeters, die ook bevoegd is voor de zeevisserij, was de eregast.

Jaarlijks worden in onze drie vismijnen zo’n 440 ton Noordzeegarnalen geveild. (Oostende 262 ton, Zeebrugge 18 ton en Nieuwpoort: 160 ton). Het is een uniek product waar er bovendien geen vangstbeperkingen voor gelden.

Actieplan

De minister-president is van plan om met nieuwe initiatieven uit te pakken om de vraag naar garnaal te stimuleren: “Ik weet dat er verschillende visies bestaan over hoe het verder moet met de Vlaamse grijze garnaal en daarom wil ik iedereen rond de tafel brengen om zijn of haar gedacht te zeggen”, zei de minister-president dinsdag. “Het gaat om garnaalvissers, verwerkers, de mensen die de promotie op zich nemen en de kwaliteit bewaken. Na deze bijeenkomst zal er één centraal actieplan komen. Dit is de enige weg om de Vlaamse grijze garnaal verder op de culinaire kaart te plaatsen.”

Tijdens de Dag van de Vlaamse Noordzeegarnaal werd in Nieuwpoort ook de N22 Mayra-Lisa gedoopt. Het gaat om een nieuw vaartuig dat op duurzame wijze vis vangt. De vangst gebeurt selectiever, want kleine visjes kunnen door het net zwemmen. Daarenboven stoot het vaartuig ook minder CO2 uit door een doorgedreven brandstofbesparing. Vlaams minister-president Kris Peeters is peter van het schip.

(BV/Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 27 augustus en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier