Pedofiele priester Eric Dejaeger zit in gesloten illegalencentrum

Redactie KW

Eric Dejaeger, de pedofiele priester uit Roeselare die in Canada verdacht wordt van het seksueel misbruik van eskimokinderen, is maandag opgepakt door de politie. Dejaeger, inmiddels Canadees, is overgebracht naar een gesloten instelling voor vreemdelingen in Brugge, omdat hij illegaal in ons land verblijft. Dat schrjift P-Magazine op zijn website.

“Dejaeger werd in Brugge opgesloten met oog op zijn repatriëring naar Canada”, zei Katrien Jansseune, de woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken, aan P-Magazine. De arrestatie zou los staan van het aanhoudingsbevel van Canada.

De pater-oblaat ging in de jaren 70 naar Canada om er eskimo’s te bekeren tot het christendom. Hij vergreep er zich aan acht kinderen, waarna hij in april 1990 veroordeeld werd tot vijf jaar cel. Nadat er zich begin 1995 negen nieuwe slachtoffers meldden, vluchtte hij terug naar België.

In 2001 verspreidde Interpol een eerste opsporingsbericht, maar omdat Dejaeger de Belgische nationaliteit had, kwam het nooit tot een uitlevering. Dat veranderde toen enkele maanden geleden aan het licht kwam dat Dejaeger al in 1994 de Canadese nationaliteit had verworven, schrijft P-Magazine.

Illegaal in ons land

Doordat de priester dat verzwegen zou hebben voor de Belgische autoriteiten, en geen aanvraag zou ingediend hebben voor de dubbele nationaliteit, verloor hij de Belgische nationaliteit. “Zijn Canadese paspoort is al in 1997 verstreken waardoor hij illegaal in ons land verblijft”, zegt Vreemdelingenzaken in P-Magazine.

Dejaeger kan nog beroep aantekenen bij de Raad voor de Vreemdelingenzaken tegen zijn uitwijzing. Ook kan hij vragen om vrijgelaten te worden, maar daarover beslist de raadkamer in Leuven.

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus en WTV, vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Meer ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier