Pedofiele pater verhoord door politie na contact met parket

Redactie KW

Pater Eric Dejaeger, die in Canada verdacht wordt van kindermisbruik, heeft maandagochtend telefonisch contact opgenomen met het Leuvense parket en is daarna verhoord door de lokale politie van de zone Dijleland (Oud-Heverlee/Bertem/Huldenberg). Omdat er nog steeds geen officieel uitleveringsverzoek is van de Canadese autoriteiten, is de man bij gebrek aan een juridische grond niet aangehouden. Dat meldt het Leuvense parket.

De 63-jarige pater is afkomstig uit Roeselare. Hij werd in 1990 in Canada veroordeeld tot vijf jaar cel voor kindermisbruik, maar kwam na 18 maanden vrij. Toen er in 1995 negen nieuwe klachten werden ingediend, vluchtte de man het land uit en dook hij onder. Sinds 2009 verblijft hij bij de paters Oblaten in Landen, waar het Leuvense gerecht hem in mei aantrof na een negen jaar oude seining van Interpol.

Verhoor

Het Leuvense parket vroeg de Canadese autoriteiten onmiddellijk om bijkomende informatie over de feiten en om een officieel uitleveringsverzoek, maar op die vraag is nog geen reactie gekomen. Zondag raakte bekend dat pater Eric Dejaeger zich bij het parket zou aangeven en dat heeft de man ook gedaan, zij het telefonisch. Na dat telefoongesprek is de lokale politie Dijleland de pater omstreeks 9.30 uur gaan ophalen in de abdij in Blanden en werd hij in de lokalen van de politie verhoord.

Bij gebrek aan een uitleveringsverzoek, en dus van enige juridische grond, is de pater niet aangehouden. De man houdt zich wel ter beschikking van politie en parket.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier