Patersdreef gaat indoortoer op

Redactie KW

Al 17 keer konden blues- en rockfans tijdens de Europafeesten genieten van een uitmuntend muziekweekend in de Patersdreef. In februari 2008 waagden de organisatoren zich aan een eerste Indoor Festival en dat krijgt op zaterdag 24 januari een vervolg met toppers als Lisa Doby, Marino Noppe, Julian Sas en The Nimmo Brothers.

De organisatoren van de jaarlijkse blues- en rockhappening in de Patersdreef tijdens de Europafeesten pakten in februari uit met een indoorfestival. Met Ten Years After als top of the bill moesten centen in de schuif komen om het zomergebeuren sterker te stofferen. De opkomst viel echter compleet tegen.

Toch liet het team zich niet ontmoedigen en zorgde in juli voor een alweer aantrekkelijke affiche. Het weer zat weliswaar niet helemaal mee, maar Chris Jagger en de andere podiumgasten brachten onverwacht veel volk op de been. Zo raakte de financiële indoorput warempel gedempt en nu waagt het gezelschap zich aan een tweede binnenhuiseditie.

„We staan weer waar we vorig jaar stonden”, lacht Franky Craeymeersch. „We mikken nu op dezelfde opkomst als die van februari. Al wat meer is, betekent een surplus en meer mogelijkheden voor de juli-editie. Op die manier hopen we te kunnen bouwen aan nog meer naambekendheid van onze organisatie, om zo nóg grotere namen naar Tielt te kunnen loodsen.”

Affiche

„We hebben geen Ten Years After op de affiche staan, maar ons programma mag toch wel gezien zijn. De toegangsprijzen waren vorig jaar al niet te hoog – sommigen dachten zelfs dat de hoofdact nep was, gezien de lage ticketprijs -, en nu zijn ze nog lager : 14 en 18 euro in plaats van 17 en 20 euro. In ruil daarvoor krijgen de rock- en bluesliefhebbers van 15.30 uur tot diep in de nacht heerlijke muziek aangeboden.”

Patersdreef Indoor 2009, dat plaats vindt op zaterdag 24 januari in de Europahal, opent met The Smoking Dog, een regionale band die uitpakt met een stevige surfset, overgoten met pure rock ‘n roll en ondersteund door hallucinante filmprojecties. Anderhalf uur later staat The Agreement op de planken. De speedrockformatie uit Temse en Brugge rond de broers Weyn betitelt zijn muziek als de perfecte cocktail van rock, punk en pop. Ze stonden al op Suikerrock en toerden door Frankrijk, Engeland en Schotland.

De avond wordt ingezet met Marino Noppe & Maxwell Street. Vaste klanten van de Patersdree, kennen Marino als de man van het huis. Al negen keer sierde hij het programma met Maxwell Street of met de Banana Peel Bluesband. De Meulebekenaar trad op als begeleider bij Louisiana Red en in juli nog met Hook Herrera. Hij brengt gitarist Peter Dael mee, alsook Red Zebra-bassist Carlo Van Belleghem en drummer Steve Wouters van Last Call. Zij beloven swing, swamp en funky blues.

Toppers

En dan komt Lisa Doby eraan. In Frankrijk een topper, klaar om ontdekt te worden in Vlaanderen en daar wil de Patersdreef-crew graag zijn steentje toe bijdragen. De zangeres leverde eerder het voorprogramma voor Percy Sledge, Patricia Kaas en Joe Cocker, en toerde samen met Ray Charles door Europa. Nu laat ze zich zelf begeleiden en krijgt met een mix van gospel, soul en rock de zaal probleemloos op haar hand.

Als slotact moest er gekozen worden tussen de Nederlandse Julian Sas en de Schotse Nimmo Brothers. Uiteindelijk engageerde men ze allebei. Julian Sas stond in 2001 en 2002 al in de Patersdreef en betovert zijn publiek met passievol en spectaculair gitaarspel en een krachtige stem. Zijn grillige improvisaties worden moeiteloos door Tenny Tahamata en Rob Heijne opgevangen.

Tegen middernacht gooien de Schotten hun killer songs de zaal in. Wie in 2002 in de dreef stond, kent de Nimmo Brothers als de koningen van de Europese bluesscène. Een betere afsluiter kan men zich nauwelijks voorstellen.

(Rudi Ailliet)

Tickets kosten 18 euro aan de deur en 14 euro in voorverkoop. De modaliteiten voor bestellingen van toegangstickets ontdek je op www.patersdreef.be en daar zijn ook alle voorverkoopadressen te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier