Paters kapucijnen willen Poolse priesters halen

Redactie KW

Om het tekort aan priesters op te vangen willen de paters kapucijnen Poolse priesters naar ons land overbrengen. Binnen de twee jaar zouden ze aan de slag kunnen gaan op de Ieperse parochies. “Mocht het van ons afhangen, dan komen ze morgen al”, zegt pater kapucijn Kenny Brack.

„Het klooster in Ieper is eigenlijk mijn thuishaven maar ik zie het niet zitten om elke dag van Ieper naar Heuvelland te rijden. Vandaar dat ik in de Hellegatstraat in Westouter blijf wonen”, zegt pater Kenny Brack (37), behalve priester in Westouter ook in Loker, De Klijte en Reningelst. Tegenwoordig is pater Boni Van Looveren de enige pater kapucijn in het Ieperse klooster en sinds het vertrek van Noël Clarysse is hij samen met deken Roland Hemeryck de enige overgebleven actieve priester in Ieper-centrum en Sint-Jan. Vandaar dat nu over de grenzen heen wordt gekeken.

„Beslissing ligt in Polen”

„Eigenlijk is het aan de kapucijnenprovincie in Polen om het licht op groen te zetten”, legt Kenny Brack uit. „Als zij ermee instemmen om naar Vlaanderen te komen, zullen we hen met open armen ontvangen. Het is zeker niet de bedoeling om de Poolse priesters zomaar in eender welke parochie te droppen. Ze moeten zich kunnen integreren in de plaatselijke gemeenschap. En dan moeten onze huizen ook positief staan tegenover hun komst.”

„Niet lukraak droppen”

Of pater Kenny geen tegenkanting verwacht tegen de ‘vreemde’ priesters ? „In ons bisdom zijn er al enkele buitenlandse priesters actief. In Roeselare werkt een Poolse priester. Die man wordt in zijn parochie aanvaard. Ik zie het probleem niet.”

“Maar we moeten iets doen om het religieuze leven te doen heropleven. Wij zijn van oordeel dat dit kan door de komst van buitenlandse priesters.”…

(dvdb voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 19 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier