Pastoor verdacht van gesjoemel met kerkgeld

Redactie KW

Het gerecht in Kortrijk heeft een onderzoek geopend naar Antoon Vandenhende, de 75-jarige priester in Bellegem. Er zijn aanwijzingen dat de pastoor tot tienduizenden euro’s verduisterde om zwijggeld te betalen aan afpersers. Die dreigden ermee zijn seksuele avonturen aan de grote klok te hangen.

Het gerecht kwam de pastoor op het spoor na de aangifte van een diefstal van een kelk uit zijn kerk in december 2008. Opmerkelijk was dat de pastoor pas enkele dagen na de vermeende diefstal het kerkbestuur op de hoogte bracht. De priester en het kerkbestuur riepen via krantenartikels ‘nuttige tipgevers’ op zich te melden. Het relict was voor de geloofsgemeenschap in Bellegem moreel van grote waarde en werd geschat op 8.000 euro.

“Te koop in Parijs”

Vandenhende kwam korte tijd nadien met een merkwaardig verhaal op de proppen. “De kelk staat te koop in een antiekzaak in Parijs. Oost-Europeanen hebben me dat verteld. Ik kan ze terugkrijgen, maar ik moet daarvoor wel 10.000 euro betalen”, beweerde hij. Hij leende geld bij de Dekenale Werken van Kortrijk. De kelk kwam terug, maar was beschadigd.

Aan de haal met collecte Broederlijk Delen

De geestelijke werd in maart 2009 naar eigen zeggen weer slachtoffer van dieven. Hij verklaarde dat ze hadden ingebroken in zijn pastorij en aan de haal gingen met zijn computer en het geld van de collecte voor Broederlijk Delen. In december 2009 meldde hij de diefstal van een een kelk en vier kandelaars. Ook deze diefstal werd door de priester erg laattijdig aangegeven.

Het parket bevestigt dat er een onderzoek loopt tegen de pastoor, Ook de deken van Kortrijk vermoedt dat er meer steekt achter de diefstallen.

Meer hierover in het nieuws op WTV vanaf 18u00. Of klik op VIDEO. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier