Pastoor van Bellegem krijgt opschorting van straf voor diefstal en heling

Redactie KW

(UPDATE) Antoon Vandenhende (76), de voormalige pastoor van Bellegem, heeft van de rechter in Kortrijk opschorting van straf gekregen. Aan de kerkfabriek moet hij samen met een Kosovaar wel 25.600 euro terugbetalen. De pastoor stal relikwiën uit zijn kerk en verkocht ze omdat hij gechanteerd werd, maar hij blijft ontkennen.

De pastoor nam ondermeer een kelk en kandelaars weg uit de kerk, en verkocht die. Nadien kocht hij de relikwieën terug met geld van de kerkfabriek. Hij ontvreemdde ook de opbrengsten van Broederlijk Delen. Een Kosovaarse vluchteling die 138.000 euro kreeg toegestopt van de pastoor en de diefstallen pleegde, kreeg bij verstek een effectieve celstraf van 42 maanden en een boete van 2.750 euro.

Naastenliefde

De pastoor zat in geldnood omdat een Kosovaarse bende hem chanteerde. De bende wist van de seksuele escapades van Vandenhende, en zette hem onder druk. De pastoor zelf ontkent dat hij diefstal pleegde, of dat hij gechanteerd werd. Hij had het eerder zelf al over ‘naastenliefde’.

De rechter in Kortrijk achtte de feiten bewezen, maar legt de pastoor geen straf op. De pastoor en de Kosovaar moeten samen 25.600 euro terugbetalen aan de kerkfabriek. De Kosovaar is wel spoorloos en staat internationaal geseind.

Kort nadat de affaire uitlekte, werd de priester door het bisdom op non-actief gezet. Hij verhuisde naar Adinkerke.

(JV)

Pastoor van Bellegem krijgt opschorting van straf voor diefstal en heling

Bekijk hier de reportage

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier