Pastoor André neemt afscheid van Eernegem en Bekegem

Redactie KW

Ruim 21 jaar geleden werd pastoor André Foulon in Eernegem aangesteld. In 1998 kwam daar ook de zorg over Bekegem bij. De pastoor, die op 26 juli 74 jaar wordt, gaat nu op rust.

“Ja, dat is een beetje het vreemde aan deze job”, zegt hij. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je moet doen. In 1993 startte ik hier nog vier maanden met een medepastoor aan mijn zijde. Toen André Monstrey naar Dadizele verhuisde, stond ik er alleen voor. Gelukkig kon ik altijd een beroep doen op veel enthousiaste medewerkers.”

Openheid

Toen pastoor André in januari 1993 in Eernegem aankwam, waaide er meteen een nieuwe wind door de parochie. De deur van de pastorie werd wijd open gezet. “Ik besefte niet dat dit hier nieuw was”, kijkt hij daarop terug. “Het was ook in mijn vorige parochies mijn manier van doen.”

“Bovendien vond ik het normaal om met een parochiaal team te werken. Met het eerste team met Noëlla Catrysse, Johan Soenens, Marnix Vyvey en zuster Denise, was het aanvankelijk zoeken naar een eigen invulling naast de parochieraad. Maar we hebben vlug onze weg gevonden. Met zo’n team wil ik ook duidelijk maken dat de Kerk niet alleen het werk van pastoors is, maar van de hele gemeenschap.”

Verzorgde liturgie

Veel aandacht besteedde de pastoor aan een verzorgde liturgie. Ook daarbij deed hij in een liturgiewerkgroep een beroep op gemotiveerde vrijwilligers.

“Liturgie moet aanspreken”, zegt hij, “daarom moet je er ook veel zorg en aandacht aan besteden. Het mag nooit een sleur worden. Ook in het team bespraken we dat dikwijls. Zo begon ik enkele jaren geleden met het verwelkomen van de mensen. Dat kwam op voorstel van een teamlid, die dat had opgepikt in een andere parochie.”

Rotgejeund

Op zondag 13 juli wordt pastoor André tijdens een eucharistieviering om 15 uur gevolgd door een receptie plechtig uitgewuifd in Eernegem.

“Ja, ik heb mij hier ‘rotgejeund’. De voorbije 21 jaar waren echt geestig. Toch vond ik dat ik op tijd moest vertrekken, en niet moest wachten totdat het niet verder meer zou kunnen. Ook de bisschop vond dat een goeie keuze. Ik verhuis naar Torhout en zal genieten van de rust. Ik wil wel een cursus fotografie volgen en wat beter met de computer leren werken. Nu zal ik ook wat meer aandacht aan mijn familie kunnen besteden en meer boeken kunnen lezen.”

(KV-foto KV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 4 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier