Passionist Harry Gielen overleden

Redactie KW

Harry Gielen, pater passionist, is in Kortrijk na een korte ziekte zacht ingeslapen op 88-jarige leeftijd. Velen kennen hem onder meer van zijn tientallen jaren aan redactiewerk voor het maandblad ‘Het Teken’ en van enkele boeken die hij bij Lannoo uitgegeven heeft.

Harry Gielen, geboren op 20 december 1925 in het Limburgse Kessenich, deed zijn religieuze professie op 4 september 1944 in Kruishoutem en werd op 27 februari 1950 in Diepenbeek tot priester gewijd. Harry Gielen studeerde af als licentiaat Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit te Leuven.

Na zijn studies gaf Harry Gielen les aan de Sint-Gabriëlinstituten in Sint-Katelijne-Waver en Kortrijk. Van 1965 tot 1998 nam hij verscheidene provinciale en congregationele verantwoordelijkheden binnen de congregatie van de passionisten op zich. Zo was hij provinciale overste in de periodes 1966-1978, 1982-1986 en 1993-1998.

Gedicht belicht

Pater Harry Gielen was ook stichter en bezieler van Stauros International Association, een internationale vereniging ter bevordering van de studie van de betekenis van het Evangelie van Jezus’ Lijden en Dood, in samenhang met het mysterie van het mysterie van menselijk lijden en dood.

Harry Gielen was tot zijn laatste levensdag ook redactiesecretaris van Het Teken, het maandblad van de paters passionisten met een ruim bereik in heel Vlaanderen. Voordien nam hij ook de eindredactie ervan op zich. Harry Gielen besteedde al lang aandacht aan het verzamelen en vertalen van Engelse en Duitstalige religieuze poëzie. In de rubriek ‘Gedicht belicht’ van Het Teken maakte hij in dat verband vele besprekingen. Ook was hij redactiesecretaris van de Pastorale Gids.

Op zijn naam staan ook verscheidene publicaties en bezinningen. Tot zijn belangrijkste publicaties behoren onder meer “Gebedswaken, 1-2” (1965), “Het diepste lied zingt binnenin: De zalige broeder Isidoor de Loor” (1984) en “Wat kan een hamer die spijkers in het licht slaat? Passie en Pasen verwoord en verbeeld”, (Halewijn, 2005) .

Samen met Piet Thomas publiceerde hij “Nader tot U, Heer. Teksten rond rouw, avondwake en uitvaart” (Lannoo, 2004) en “God in gedichten. De mooiste religieuze poëzie van de twintigste eeuw uit de Lage Landen” (Lannoo, 2007).

De uitvaart van Harry Gielen heeft dinsdag 31 december om 11 uur plaats in de Sint-Antoniuskerk (Wandelingstraat 33) te Kortrijk.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier