Passieretabel opnieuw in Sint-Salvatorskathedraal

Redactie KW

In de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge is het passieretabel opnieuw te bewonderen. Dit pronkstuk uit de 15de eeuw hangt terug op zijn plaats na een grondige restauratie door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonum. De restauratie werd door het InBev fonds betaald.

Na ruim anderhalf jaar hangt het retabel weer in de Sint-Salvatorskathedraal. De restauratie werd grondig aangepakt. Maar het was vooral een minutieus werkje om beelden, de retabelkast en de geschilderde luiken volgens het origineel op te knappen. Het retabel stelt het lijden en de dood van Christus voor.

Het kunstwerk uit 1480 is van een onbekende Brusselse meester. Dergelijke kijkstukken waren in de Middeleeuwen populair om de ongeletterde bevolking kennis te laten maken met de mysteries van het Christelijke geloof. De 35.000 euro voor de restauratie komt uit het Inbev fonds van graaf Alfred de Baillet Latour van de Stella Artoisbrouwerijen.

Eén Inbev aandeel noteert 45 euro op de Brusselse beurs. En misschien heeft het fonds nog wat over voor de binnenrestauratie van de Sint-Salvatorskathedraal die volgend jaar start.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier