Pascal Favere en Steven Vanhauwaert worden Fire Observers

Redactie KW

Pascal Favere en Steven Vanhauwaert trekken in de meimaand voor twee weken naar Californië als lid van de Belgian Fire Observers. Ze gaan er als Kuurnse brandweerlui gedurende de eerste week Amerikaanse collega’s bezoeken. Ze maken het wel en wee mee in een Fire Station of brandweerkazerne en gaan zelfs mee met de interventies.

Pascal Favere (34) is onderhoudstechnicus in de Prado. Hij is als lid van de Fire Observers niet aan zijn proefstuk toe. De echtgenoot van Sofie Monseux en vader van Muriël (3) ging in 2005 een eerste keer mee naar de USA. Dat was naar Jacksonville in Florida. In 2003 trokken David Vandecaveye, Tom Declercq en Gery Roobroeck naar de brandweer van Richmond in Virginia.

Silicon Valley

Pascal Favere is bestuurslid van de in 1996 gestichte vzw Fire Observers. „We organiseren twee tot drie stages per jaar in de Verenigde Staten”, vertelt hij. „Dit keer is het een tot veertien plaatsen voor Vlaamse of Zeeuwse brandweerlui beperkte stage in San José. Die

stad ligt niet zover van San Francisco en Silicon Valley. De eerste week brengen we door bij een plaatselijke brandweerploeg. In Jacksonville draaiden we de 24 uur diensten mee met de beroeps brandweerlui van een Fire Station. In de steden bestaat de eerste lijn meestal uit beroepsmensen die dan voor een aantal zaken door vrijwilligers worden bijgestaan. In kleinere plaatsen is er dikwijls een vrijwilligerskorps. In Florida was er rond de klok gemiddeld één oproep per uur met ook tamelijk veel medische oproepen. Ik merkte dat er daar een heel ongedwongen sfeer heerste bij de brandweerlui, die over ongelofelijk uitgebreid materiaal beschikken.”

Snelle reactie op alarm

„Bij elk alarm is er een uiterst snelle en professionele reactie op dat alarm”, gaat Pascal Favere verder. „De tussen de 250 en 300 Belgische en Zeeuwse brandweerlui die al met de vzw Fire Observers naar de Verenigde Staten trokken waren altijd vol lof over het vriendelijke onthaal door de gastvrije Amerikaanse collega’s. Die sloofden zich uit om alle materiaal en procedures te tonen of te demonstreren. De mensen zijn er heel open en veel minder terughoudend dan in onze eigen streken. De veertien brandweerlui die volgende week vertrekken bereiden zich al een hele tijd voor op de stage in San José dat vergeleken met Jacksonville wel iets minder hoogbouw heeft. Naast het Engels spreken daar ook heel wat mensen Spaans.”

Met drie huurauto’s

Voor brandweerman Steven Vanhauwaert (24) betekent de reis naar California een eerste kennismaking met de overkant van de grote plas. De zoon van Albert en Brigitte Vanwynsberghe werkt in het familiebedrijf Machinebouw Vanhauwaert van zijn vader en oom. „Voor mij betekent het een kans om eens een stuk Amerika te zien en er een andere manier van leven te ervaren”, klinkt het. „Ik ben heel geïnteresseerd in het materiaal dat de brandweerlui daar gebruiken. De meeste wagens zijn van andere merken en ook de koppelstukken zijn niet die welke we hier kennen. Ik ben heel benieuwd naar de kennismaking met de brandweercollega’s aan de verste kant van de USA. Na de week stage, met daarin een bezoek aan San Francisco, is er een toeristisch gedeelte van een week gepland. We

„Ze gebruiken er ander materiaal dan wij. Dat vind ik interessant !”

zijn van plan met drie huurauto’s door het westelijk deel van de USA te trekken. Zonder tegenslagen bezoeken we de toeristische trekpleisters Josemite Parc, Death Valley, Las Vegas, de Grand Canyon, Flagstaff, de Hoover Dam en Phoenix. Ik hoop contact te houden met de brandweermensen die ik ginder zal ontmoeten en als ze eens naar Europa komen, dan weten ze waar naartoe.” (JPDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier