Parochies verdwijnen en kerken sluiten door tekort aan pastoors in Ieper

Redactie KW

Het aantal pastoors in Groot Ieper blijft slinken. In Ieper-centrum bijvoorbeeld zijn er nu nog slechts drie. Ieper zal in de toekomst allicht één grote parochie worden. In bepaalde de deelgemeenten zullen kerken moeten sluiten en zullen parochies verdwijnen. Dat zegt deken Roland Hemeryck.

Pastoor Hugo Claerebout heeft zijn laatste misviering opgedragen in de kerk van Zuidschote. Vandaag wordt hij officieel aangesteld als aalmoezenier in Home Vrijzicht in Elverdinge. Dat betekent dat pastoor Patrick Tourlouse, die nu al verantwoordelijk is voor de parochies van Boezinge, Elverdinge en Brielen, er nu ook nog Zuidschote bij krijgt. Op 1 juli gaat bovendien pastoor Jules Lamote van Dikkebus met pensioen. Hij heeft de hoede over de kerken van Dikkebus, Vlamertinge en de Brandhoek. De pastoor is 68 en heeft 44 jaar gewerkt. Het begint allemaal wat te zwaar te worden voor hem.

Kerken zullen sluiten en parochies verdwijnen

Voor deken Roland Hemeryck, zelf 64, zijn het drukke tijden. “In Ieper centrum zijn we nog met drie priesters: Igor De Bliquy, pater Boni en ikzelf. Wij bedienen naast de parochies van Ieper centrum ook nog de parochies van Zillebeke, Hollebeke en Voormezele. Dat zijn in totaal 8 parochies. We hebben een beurtrol opgesteld, want op zaterdag en zondag hebben we 13 vieringen te doen. Gelukkig worden we soms vervangen door enkele andere priesters. Maar de toestand wordt stilaan kritiek. Er zullen parochies wegvallen en kerken zullen een andere bestemming krijgen. Ik weet dat dit gevoelig ligt bij de parochianen, maar daar gaat het zeker naartoe,” zegt deken Hemeryck.

Leken

Er worden nu al heel veel leken ingeschakeld om bepaalde taken op zich te nemen. Zij zullen in de toekomst nog meer taken op zich moeten nemen, zoals bijvoorbeeld een begrafenisdienst leiden. “We moeten realistisch zijn. In de Ieperse binnenstad zijn er nu nog drie kerken en dus drie parochies. Maar dat vormt eigenlijk één geheel. Dat zal in de toekomst moeten samengaan, dat zal niet anders kunnen,’ besluit deken Roland Hemeryck.”

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier