Parketlegger uit Gits wint ‘Houten Kop’ dankzij zelfbedacht motief in pied-de-poule

Redactie KW

Johan Vandenberghe uit Gits heeft op de vakbeurs ‘Hout en Habitat’ in Antwerpen de trofee ‘De Houten Kop’ gewonnen.

Die wordt jaarlijks uitgereikt door het Belgian Woodforum aan iemand die volgens een vakjury een verdienstelijke realisatie heeft gemaakt met hout. Dat gebeurde vorige week vrijdag op de openingsavond van Hout en Habitat in de Expo van Antwerpen.

“Het mag iets speciaals zijn”

Johan Vandenberghe (44) werkt intussen zes jaar solo als zelfstandig parketlegger. Zijn bedrijfje is gevestigd in Gits bij Roeselare. Toen een interieurarchitect uit Menen hem vroeg om in zijn woning een parketmotief uit te werken voor zijn overloop naar de bovenverdieping, en zei ‘dat het iets speciaals mocht zijn’, begon Vandenberghe te broeden op een idee. “Op een bepaald moment kwam ik iemand tegen met een kledingstuk met een motiefje van pied-de-poule. Ik wist meteen: dat was het!”

“Alleen met gewone schrijnwerkmachines”

De parketlegger nam een foto van het motief en zette het om in een aantal tekeningen. Enkele maanden later was zijn werkstuk een feit. “Tot voor 2013 was pied-de-poule enkel een motief voor stoffen en kleding. Vanaf nu is het ook een parketmotief”, zegt hij trots. “De zwarte delen zijn gemaakt van wengé. De grote stukken hebben een structuur in kwartier. De kleinere schuine stukjes hebben een dosse structuur. De witte en bleke delen zijn gemaakt van esdoorn. Alle stukken werden gezaagd en gefreesd met gewone schrijnwerkmachines.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier