Parket wil twaalf jaar oude moord voor assisen

Redactie KW

Het parket in Brugge heeft op 21 oktober de Frans-Ivoriaan Jean-Claude Lacote en zijn Belgische echtgenote Hilde Van Acker gedagvaard voor de raadkamer. Het parket zal er de verwijzing van het koppel vragen naar het hof van assisen voor moord.

Het koppel wordt beschuldigd van de dood van de 44-jarige Britse zakenman Marcus Mitchell in De Haan. De beschuldigden zijn op de vlucht en verblijven vermoedelijk in Zuid-Afrika.

De feiten in De Haan waren mogelijk een afrekening. Mitchell had er met Lacote afgesproken omdat hij van hem nog een groot geldbedrag te goed had. De Britse zakenman werd met een kogel in het hoofd afgemaakt. Toen zijn lichaam werd ontdekt, lag er een kogel op zijn borst. Dat is het teken van een afrekening.

Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker werden destijds opgepakt op de luchthaven van Charleroi. Na enkele maanden voorhechtenis, kregen ze, bij gebrek aan bewijs, hun vrijheid terug. Toen later de nodige bewijzen opdoken, waren de beschuldigden al in het buitenland.

Het Brugse parket wil nu niet meer wachten op de uitlevering van Lacote en Van Acker. Er werden een tiental pogingen ondernomen. Noch België, noch andere landen, die hun uitlevering vragen voor oplichting, konden van Zuid-Afrika een effectieve doorbraak verkrijgen. Lacote zat in 2007 een tijd in een Zuid-Afrikaanse gevangenis, maar hij kon ontsnappen.

Als het dossier zijn normale verloop kent, zal het koppel begin 2009 voor een volksjury moeten verschijnen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier