Parket van Brugge rolt bende mensensmokkelaars op

Redactie KW

Het parket van Brugge is er in geslaagd om een bende mensensmokkelaars op te rollen. Het gaat om een bende van vijf Koerden die in Iran of Irak verblijven.

Woensdag werden twee van hen onderschept in het station van Antwerpen toen ze per trein naar Nederland probeerden te vluchten. De spilfiguur van de bende werd aangehouden in Kroatië, na een internationaal verspreid aanhoudingsbevel.

Volgens het Brugse parket moet de man intussen multi-miljonair zijn met het geld dat hij aan de mensensmokkel verdiende. Per vluchteling vroeg hij 600 tot 8000 euro of Britse pond en het gerecht vermoedt dat hij de afgelopen 7 jaar 30 tot 50 mensen per avond naar Engeland overzette.

Noord-Frankrijk

De bende recruteerde voornamelijk in Noord-Franse vluchtelingenkampen. Zij haalden die mensen naar parkings langs de West-Vlaamse autosnelwegen en stopten die in vrachtwagens die vanuit de Franse havens de oversteek maakten naar Engeland.

Nieuwe bendes

Speurders en gerecht in Brugge zijn blij dat de smokkelaars zijn opgepakt. Maar tegelijk maken ze zich weinig illusies. Er staan ongetwijfeld al nieuwe bendes klaar om de vele vluchtelingen die in kampen in de Franse duinen verblijven, naar de snelwegparkings in onze provincie te brengen. De wegpolitie stelt vast dat er haast elke avond en nacht grote groepen langs en zelfs op de E40 lopen. Tussenkomen of optreden kan niet altijd, omdat dat nog gevaarlijker is dan hen te laten lopen.

(A.D./M.D.)

Meer over dit onderwerp vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier