Parket-generaal Cassatie tegen onttrekking proces cannabisboer in Veurne

Redactie KW

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen reden om het proces tegen Diksmuidenaar Geert De Brabander te onttrekken aan de rechtbank in Veurne.

De man, die verdacht wordt van cannabisteelt, had gevraagd om niet in Veurne terecht te staan omdat een of meer rechters van die rechtbank corrupt zouden zijn maar volgens het parket-generaal bij Cassatie kan op die vraag niet ingegaan worden. Het hof doet in de loop van de namiddag uitspraak.

Smeergeld

Geert De Brabander werd eerder al veroordeeld voor het telen van cannabis. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van 3 jaar met uitstel en volgens de man dankte hij die relatief lichte straf aan het feit dat hij smeergeld had betaald aan rechters van de Veurnse rechtbank. Dat een tweede arrestatie nooit tot een proces leidde zou ook te danken zijn aan corruptie.

Criteria

Toen De Brabander in 2011 opnieuw opgepakt werd, weigerde hij smeergeld te betalen. Nu vreesde de man dat hij in Veurne geen eerlijk proces meer zou krijgen, reden waarom zijn advocaat een onttrekking vroeg. “Om op een dergelijke verzoek in te gaan moet de verzoeker voldoende bewijs leveren van zijn verdenkingen tegen de rechtbank en moet het verzoek gericht zijn tegen alle leden van de rechtbank”, zei de advocaat-generaal dinsdagochtend op de zitting van het Hof van Cassatie. “Aan geen van beide criteria is voldaan zodat ik van oordeel ben dat er op het verzoek niet kan worden ingegaan.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier