Parket controleert afval en legt nadruk op gevaarlijke producten (Update)

Deze voormiddag heeft het parket van Kortrijk bij verschillende afvalverwerkende bedrijven en schroothandelaars in het arrondissement Kortrijk en Ieper controles laten uitvoeren op het naleven van de milieuwetgeving.
Redactie KW

In het gerechtelijk arrondissement Kortrijk is woensdagmiddag een controleactie met de naam Demolition afgerond. De actie focuste op de opslag van gevaarlijke en giftige producten. Milieu-experten controleerden bedrijven die grond- en afbraakwerken uitvoeren of die actief zijn in de recyclage.

De zes politiezones van het arrondissement Kortrijk (Riho, Midow,
Gavers, Grensleie, Vlas en Mira) en de politiezone Arro Ieper
organiseerden de actie voor de tweede keer. Na de vorige actie bleek duidelijk dat tal van bedrijven het niet ernstig nemen met de opslag van gevaarlijke en giftige producten. Ook op het vlak van vergunningen voor het uitvoeren van bepaalde activiteiten zijn er problemen.

In Marke, bij Kortrijk, troffen de speurders op een landbouwbedrijf een waar stort aan. Steenslag, afbraakmateriaal, afgedankte huishoudtoestellen, resten van sanitair en zelfs zestien utowrakken lagen er opgeslagen. De eigenaar voerde op zijn terrein ook

garageactiviteiten uit waarvoor hij geen vergunning had.

In Roeselare stelde de politie vast dat een schroot- en afvalverwerkend bedrijf in landbouwgebied minstens tien keer zoveel afval had gestockeerd als werd vergund. Op het terrein bleken ook giftige producten zoals asbest op een niet-conforme manier gestockeerd. De eigenaar kreeg onmiddellijk verbod om nog meer afval op z’n terrein toe te laten.

In de Zonnebeekse deelgemeente Geluveld controleerde de politie een aannemersbedrijf dat al enige tijd de activiteiten heeft gestaakt.

Op het terrein werden grote hoeveelheden puin en afbraakmateriaal gevonden. Een deel van de grond is er vervuild door gelekte olie.

De politie wil de actie in de toekomst herhalen zodat na verloop

van tijd alle bedrijven gecontroleerd zullen zijn die afval verwerken

of stockeren. (Bron: Belga)

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op Focus-WTV voor een volledig verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier