Parkeren en trouwen worden duurder in Torhout

© Johan Sabbe
Redactie KW

Parkeren blijft al bij al goedkoop in Torhout, maar wordt vanaf Nieuwjaar toch gevoelig duurder. Dat heeft de CD&V-meerderheid van de gemeenteraad maandagavond beslist.

De controle op het betalend parkeren in de binnenstad blijft in handen van de Antwerpse nv Parkeerbeheer. Vroeger kwamen de parkeerwachters zes op de zeven dagen controleren, maar sinds een tijdje is dat nog slechts vier op de zeven. “Om de heksenjacht op de automobilist te stoppen”, aldus burgemeester De Cuyper.

Boetes van 15 naar 18 euro

De nieuwe parkeertarieven gaan vanaf Nieuwjaar in en blijven laag. Het eerste halfuur is gratis – daar verandert niets aan – maar wie langer parkeert (maximum 2,5 uur) moet dieper in de geldbeugel tasten : 0,60 euro per uur voor de eerste twee uur (in plaats van 0,50 euro nu) en 0,60 euro voor het laatste halfuur met een minimum inworp van 0,30 euro.

Wie erop betrapt wordt dat hij geen ticket neemt of zijn blauwe-zonekaart ‘vergeet’ te leggen, betaalt voortaan 18 in plaats van 15 euro boete en mag als pleister op de wonde vier uur parkeren. De parkeerkaarten voor bewoners worden fiks duurder : van 10 naar 15 euro per jaar.

Belasting tweede verblijven

Ook (wettelijk) trouwen kost straks meer in Torhout : van 40 naar 50 euro, namelijk 25 euro voor het trouwboekje en 25 euro voor de ceremonie en het dossier.

De belangrijkste belastingen blijven evenwel status-quo en dit volgens de meerjarenplanning gegarandeerd tot en met 2019 : 8 % aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting en 1.750 opcentiemen op de onroerende voorheffing.

Er wordt vanaf 2014 een nieuwe belasting van kracht : 600 euro per jaar op tweede verblijven. Het gaat in totaal om een 35-tal panden.

(JS)

Uitgebreid gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout, van vrijdag 27 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier