Pand voor Mijn Restaurant heeft geen bouwvergunning

Redactie KW

De Oude Dekenij in Kortrijk wordt de nieuwe locatie voor het populaire tv-programma Mijn Restaurant. Een aannemer is begonnen met aanpassingswerken aan de voorgevel, maar dat gebeurt voorlopig zonder bouwvergunning. Het pand is beschermd, maar Monumenten en Landschappen in Brugge zegt dat het nog geen bouwvergunning heeft gezien.

De Oude Dekenij bij de Sint-Maartenskerk in Kortrijk wordt genoemd als West-Vlaamse locatie voor de nieuwe reeks van Mijn Restaurant op VTM. De winnaars krijgen het restaurant dat ze hebben geopend, cadeau. De reeks start binnenkort, een aannemer is begonnen met aanpassingswerken.

“Het is de stad die één ding heeft gevraagd: dat het gebouw, zoals alle stadsgebouwen, toegankelijk zou worden voor mensen met een handicap, en dat was inderdaad onze vraag. Dus het verbreden van die deur”, zegt waarnemend burgemeester Lieven Lybeer.

De Oude Dekenij is een beschermd gebouw, en net daar wringt het schoentje. Het verbreden van de buitendeur gebeurt zonder bouwvergunning. Althans: Monumenten en Landschappen zegt een aanvraag te verwachten, maar voorlopig is er géén vergunning.

“Ik zou dat willen tegenspreken door te zeggen dat de bouwvergunning gisteren is binnengekomen, en het openbaar onderzoek vandaag is gestart. Het dossier zal zo vlug mogelijk bij Monumenten en Landschappen worden bezorgd. Dus u zegt: er is niets onwettigs aan de hand. Ik zou zeggen dat wij inderdaad alles in het werk hebben gesteld zodat het tv-programma kan mogelijk gemaakt worden, en dat daar de nodige voorbesprekingen zijn gebeurd”, zegt Lybeer.

VTM wil nog niet bevestigen dat Kortrijk het decor wordt van Mijn Restaurant, maar de affiche van het Openbaar Onderzoek, die er sinds vandaag hangt, zegt genoeg.

“Ik ga ervan uit dat die vergunning er wel komt. En mocht dat niet zo zijn dan hebben wij alle materialen behouden zodat het volledig kan worden hersteld worden. Is het dan niet roekeloos om toch al snel te beginnen? Dat was de vraag van de zender, het komt nu in een stroomversnelling”, klinkt het bij Lieven Lybeer.

Behalve voor Mijn Restaurant is Kortrijk ook in de running om gaststad te worden van een nieuwe fictieserie, ook al op VTM. De commerciële zender maakt dat nieuws binnenkort officieel bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier