Palliatieve doos maakt afscheid draaglijker

Wie in het Woon- en Zorgcentrum Sint-Vincentius in Meulebeke afscheid moet nemen van kan daarbij voortaan ook de palliatieve doos gebruiken.
Redactie KW

Wie in het Woon- en Zorgcentrum Sint-Vincentius in Meulebeke afscheid moet nemen, kan daarbij voortaan de palliatieve doos gebruiken. Daarin zitten allerlei attributen die het afscheid wat draaglijker kunnen maken. Naast teksten en muziek bevat de doos bijvoorbeeld ook olie voor een handmassage of tekenspullen voor de kleinkinderen. Het gaat om een uniek initiatief dat in het rusthuis na een jaar van overleg en bevraging tot stand kwam.

Johny De Ceuninck nam ruim een maand geleden afscheid van zijn vader Rémy. Hij stierf in het rusthuis Sint-Vincentius in Meulebeke. Tijdens zijn laatste dagen was er voor zoon Johny een zogenaamde palliatieve doos die hem hielp bij het afscheid nemen. “Zeker tijdens de stille momenten dat je alleen bent met je vader is het aangenaam. Je hoort dan alles. Dan luister je echt naar de tekst bij de muziek”, vertelt Johny De Ceuninck.

In de unieke palliatieve doos zitten ook fotoknijpertjes, een lampje, een kaarsje, teken- en schrijfmateriaal, bodymelk. En voor wie daar behoefte aan heeft ook religieuze symbolen. “Wij vonden dat er een tekort was aan aanbod voor de familie. Al onze aandacht gaat naar de bewoner en het personeel, maar niet naar de familie. We wilden iets extra voor hen doen”, zegt Hendrik Devriendt van Woon- en Zorgcentrum Sint-Vincentius.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier