Pakistanen riskeren tot tien jaar cel voor telecomfraude

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk is dinsdag het proces gestart tegen acht Pakistanen en een boekhouder uit Staden. Ze worden verdacht van telecomfraude waarmee meer dan één miljoen euro zou zijn verdiend. Het openbaar ministerie eiste een celstraf van tien jaar voor de 40-jarige hoofdverdachte die op 31 maart in Italië werd opgepakt. De andere verdachten riskeren één tot negen jaar cel.

De Pakistanen huurden bij Belgacom enkele telefooncentrales met verschillende aansluitingen, die ze in woningen in Kortrijk installeerden. Met onbetaalde SIM-kaarten uit Italië, het Oostblok of zelfs Saoedi-Arabië belden ze vervolgens onophoudelijk naar de betaallijnen. Als huurders van de 0903-centrales streken ze via Belgacom een bepaald percentage van de opbrengsten op.

Kelder en zolder

Volgens het Kortrijkse openbaar ministerie waren de Pakistanen goed georganiseerd. De hoofdverdachte leverde SIM-kaarten en ging mee om de betaallijnen af te sluiten. Drie andere Pakistanen installeerden de betaallijnen in de kelder en op de zolder van Kortrijkse huizen. Nog eens drie anderen vatten op matrassen post naast de gsm’s om onophoudelijk te bellen. Ook de boekhouder van hun vennootschap stond terecht.

Telefoononderzoek

Hij riskeert twee jaar cel omdat hij hand- en spandiensten
verleende en moest geweten hebben dat er iets niet pluis was.
De winsten werden volgens het openbaar ministerie witgewassen.
Advocaat Walter Van Steenbrugge wierp de onontvankelijkheid van de strafvordering op omdat de senior investigator van Belgacom zijn boekje te buiten zou zijn gegaan door, zonder verzoekschrift van de onderzoeksrechter, zelf telefoononderzoek te doen.

De zaak wordt op 28 september voortgezet. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier