Padden starten hun jaarlijkse trek

Bij het begin van de lente houden de padden hun jaarlijkse trek.
Redactie KW

De lente is weer in het land en dat voelen ook de padden, want die zijn aan hun jaarlijkse trek begonnen. Instinctief zoeken ze de poelen op waar ze destijds zijn geboren om hun eieren te leggen. Toch zal het nog enkele dagen duren voor ze massaal de weg oversteken, want ‘s nachts is het nog te koud. Wij trokken mee met de padden in Blankenberge en Ieper.

De leerlingen van de basisschool de Zilvermeeuw in Blankenberge zijn al vroeg op hun afspraak in de Uitkerkse Polder. Ze hopen hier veel padden over de weg te helpen, maar vandaag is de oogst wat mager. Het was een strenge winter en de padden hebben er een lange winterslaap op zitten. En dat komt de populatie alleen maar ten goede.

Hier in de Uitkerkse Polder worden jaarlijks zowat 2000 padden en een veertigtal kikkers overgezet. Voorlopig helpen mensen hen een handje toe, maar volgend jaar zullen ze dat zelf kunnen doen in veilige ondergrondse tunnels. Ook elders in West-Vlaanderen, zoals in Ieper, volgen de beestjes de lokroep van de natuur. Nadat ze in hun favoriete poel hun eitjes hebben gelegd gaan ze over enkele weken op zoek naar een zomerstekje met veel voedsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier