Ozonwaarden overschreden in Moerkerke

Redactie KW

De waarschuwingsdrempel voor ozon werd donderdag uiteindelijk in twaalf meetpunten in België overschreden, waarvan zeven in Vlaanderen. De hoogste ozonconcentratie werd gemeten in het Oost-Vlaamse Destelbergen: 200 microgram per kubieke meter. Dat blijkt uit gegevens op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De waarschuwingsdrempel, een Europese drempelwaarde waarbij de bevolking geïnformeerd moet worden, ligt op 180 microgram.
De bevolking werd de voorbije dagen al gewaarschuwd dat er veel ozon in de lucht was, dus moesten er door de overschrijding van de waarschuwingsdrempel geen extra maatregelen genomen worden, zei Frans Fierens van Ircel. Gevoelige groepen, zoals kinderen en ouderen, wordt bij hoge ozonconcentraties aangeraden om geen zware inspanningen te doen.

Behalve dat van Destelbergen, wezen donderdag in Oost-Vlaanderen ook de meetpunten van Gent, Idegem en Sint-Kruiswinkel een te hoge concentratie van ozon aan. In West-Vlaanderen was er een overschrijding in Moerkerke, in Vlaams-Brabant lag de ozonconcentratie te hoog in Sint-Pieters-Leeuw en in Limburg in Hasselt.

In Brussel waren er overschrijdingen in Sint-Agatha-Berchem en Ukkel, en in Wallonië in Engis, Eupen en Vezin. Zoals Ircel verwachtte, werd de alarmdrempel (240 microgram per kubieke meter) niet overschreden.

Voor de volgende dagen spreekt Fierens van een “kleine kans” op overschrijding van de waarschuwingsdrempel voor ozon. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier