Overzicht van de hinder die algemene staking zal veroorzaken

Redactie KW

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de impact zal zijn van de nationale staking maandag, maar het ziet er naar uit dat die groter zal zijn dan eind december. In sommige scholen zijn er dus acties, maar ook in ziekenhuizen en warenhuizen. Zeker is dat het openbaar vervoer zwaar verstoord zal zijn en dat industriële bedrijven uit de metaal- en textielsector plat zullen liggen. Hieronder vindt u een voorlopig lijst van bedrijven en diensten die meestaken.

Let wel: dit is een voorlopige lijst via de vakbonden.

METAAL

Bij weefgetouwenfabrikant Picanol in Ieper wordt zeker opnieuw gestaakt, net als bij staaldraadfabrikant Bekaert in Zwevegem. Ook bij Betafence zijn acties gepland. In het noorden van de provincie wordt er gestaakt bij CNH (Zedelgem), Bombardier (Brugge) en Daikin (Oostende). Volgens de vakbonden zullen er ook acties zijn bij kleinere bedrijven: LVD (Gullegem), Van de Wiele (Marke), Packo (Zedelgem), VDL Jonckheere (Beveren-Roeselare) en Winsol (Izegem). Bij bouwbedrijf Valcke (Vlamertinge) zijn er ook stakingsplannen.

TEXTIEL

Voor zo ver wij horen zijn er ook acties bij textielbedrijven Beaulieu (Wielsbeke), Concordia Textiles (Waregem), Lano (Harelbeke), Balta, ITC, Masureel Groep (Wevelgem-Kortrijk-Gullegem), Sterima-Vanguard (Bissegem-Heule), Louis De Poortere (Aalbeke) en Brustor (Geluwe).

TRANSPORT

Ook in de haven van Zeebrugge zullen geen schepen worden geladen of gelost. Dat is althans de bedoeling van de vakbonden. Vliegende stakersposten moeten daarvoor zorgen. Voorlopig is het niet de bedoeling om ook toegangswegen of rotondes te blokkeren, zeggen de bonden, maar dat valt nog af te wachten

MANIFESTATIE

Het orgelpunt van de actie wordt een manifestatie op ‘t Zand in Brugge om 11u. Alle militanten verzamelen daar om hun eisen nog eens kracht bij te zetten.

(ABO/LD)

Meer in het nieuws van Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier