Overweg Koning Leopold III-laan en tunnel Spoorweglaan verdwijnen voor nieuwe tunnel

Redactie KW

De spooroverweg aan de Koning Leopold III-laan wordt in de toekomst wellicht vervangen door een tunnel. Als gevolg daarvan zou de huidige tunnel aan de Spoorweglaan verdwijnen en zou de rotonde met de Rotsestraat opnieuw een kruispunt worden.

“Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen en de stad Roeselare bekijken momenteel de mogelijkheid om de overweg aan de Koning Leopold III-laan te vervangen door een tunnel.

“Enerzijds vervangt Infrabel in het kader van de veiligheid steeds meer overwegen door een tunnel of brug. Anderzijds is er de problematiek van de sluiting van de kleine ring rond Roeselare”, duidt schepen van mobiliteit Henk Kindt.

“De overweg aan de Koning Leopold III-laan is immers een cruciaal punt in de verbinding van de Brugsesteenweg met de Mandellaan. Nu is het vaak lang wachten aan deze overweg, een tunnel genereert een veel vlottere doorstroming van het verkeer. Infrabel bestudeert momenteel enkele verschillende pistes. De nieuwe tunnel zou ter hoogte van de huidige rotonde bovengronds komen. Die rotonde zal wellicht opnieuw een gewoon kruispunt worden.”

Huidige tunnel verdwijnt

Wanneer de Koning Leopold III-laan via een tunnel onder het spoor gaat, betekent dit ook dat de huidige tunnel van de Spoorweglaan onder de Koning Leopold III-laan wordt dichtgegooid. De Spoorweglaan zou dan bovengronds aansluiten op het nieuwe kruispunt. Henk Kindt :

“Dat de huidige, vrij recente tunnel zou verdwijnen is een spijtige zaak maar de ontwikkelingen rond Roeselare Centraal zorgen ervoor dat de visie wat dat betreft veranderd is ten opzichte van enkele jaren geleden. Een vlotte doorstroming op de Koning Leopold III-laan is immers van primordiaal belang. Tegen het einde van dit jaar willen we samen met Infrabel een definitief voorstel formuleren.” (VV)

De Streekkrant (editie Roeselare) van 23 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier