Overvloed aan nieuwjaarsduiken

Redactie KW

Het succes van de Oostendse nieuwjaarsduik blijft andere organisatoren inspireren. Deze eindejaarsperiode worden er minstens vijf duiken georganiseerd, waarvan drie in Bredene… Daar dreigt een clash tussen het gemeentebestuur en gemeenteraadslid Lionel Clybouw.

Vorig jaar ging het hard tegen onzacht toen bleek dat Bredene en De Haan op dezelfde dag als Oostende een nieuwjaarsduik organiseerden. Oostende meende dat beide kustgemeenten wilden profiteren van het succes van de Oostendse duik. Bredene en De Haan wezen er grote broer Oostende op dat de Stad aan Zee zijn nieuwjaarsduik een week had verschoven en zij al enkele jaren nieuwjaarsduiken gekoppeld aan de kerstboomverbranding organiseren.

Dit jaar kunnen de ijsberen kiezen tussen vijf duiken, waarvan er maar liefst drie in Bredene plaatsgrijpen, ook al bezwoer het Bredense gemeentebestuur vorig jaar om dit seizoen slechts één officiële nieuwjaarsduik toe te staan…

Oostende en De Haan op dezelfde dag

Net als vorig jaar vinden de nieuwjaarsduiken van Oostende en De Haan op dezelfde dag, namelijk op zaterdag 7 januari plaats.

In Bredene begint de ijsberenpret komende woensdag al met de Dive for Life, een benefietduik ten voordele van de Music for Life-actie van Studio Brussel.

Op zaterdag 14 januari vinden de overige twee duiken plaats. Om 10 uur blaast gemeenteraadslid Lionel Clybouw terug verzamelen aan Strandpost 3 Astrid voor een gemoedelijke duik onder vrienden. Vanaf 14 uur is er de tweede editie van de Bredense Nieuwjaarsduik aan Strandpost 1 ter hoogte van de Twinsclub. Deze duik wordt georganiseerd door de Bredense Bruinvissen, kajakclub De Waterratjes, De Duikernikkers, de gemeentelijke strandredders en de gemeente Bredene.

Andere duiken krijgen geen toestemming

“Dit is de enige echte Bredense Nieuwjaarsduik. Net als Dive for Life krijgt het event officiële toestemming van de gemeente en wordt alles in het werk gesteld om de veiligheid van de baders en toeschouwers te garanderen. Andere duiken worden niet toegestaan en we hopen dat organisatoren dat beseffen”, aldus schepen Erwin Feys, bevoegd voor de reddingsdienst.

Lionel Clybouw repliceert:

“Onze ijsberenduik is intussen uitgegroeid tot een traditie waarop elk jaar zo’n 40 à 50 trouwe deelnemers opdagen. We houden het bewust familiaal en vooral gratis. We voorzien gratis drank en een zak vol verrassingen voor iedereen. De mooist uitgedoste zwemmer valt nog eens extra in de prijzen. Dit jaar komt de befaamde Bredense cameraman Ronny Masco trouwens een reportage filmen. Aan de vloedlijn staan voldoende mensen klaar om de veiligheid van de moedige baders te bewaken”, klinkt Lionel vastberaden.

(KM/SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier