Overvallen juweliers tonen begrip voor Brusselse collega

Redactie KW

Enkele juweliers die zelf ooit overvallen zijn, tonen enig begrip voor hun collega die maandagavond in Schaarbeek een overvaller doodschoot. De juweliers in de Kortrijkse regio hadden rond het jaar 2000 vaak te kampen met gelijkaardig ongewenst bezoek.

Tyberghien

Zo was er in 1999 de Harelbeekse juwelier Wouter Tyberghien die op zijn belagers schoot en opschorting van straf kreeg. Hij bouwde inmiddels een nieuw leven op en wenst niet te reageren.

Scheldeman

En er was ook Manuel Scheldeman van juwelierszaak Scaldis in Kortrijk. Hij schoot bijna 7 jaar geleden een inbreker dood. Scheldeman werd schuldig bevonden maar ook hij kreeg opschorting van straf. De man heeft nog altijd zijn juwelierszaak in de Lange Steenstraat. Hij begrijpt de reactie van de juwelier in Brussel die begin van de week een overvaller dood schoot. Hij schrijft die felle reactie toe aan een soort onweerstaanbare drang, die zich destijds ook van hem meester maakte.

Nys

Juwelier Nys even verderop kreeg destijds ook ongewenst bezoek, weliswaar zonder dat er een schot werd gelost. Zijn zoon getuigt vandaag dat ook hij begrip heeft voor het gedrag van de Brusselse juwelier. Toch keurt hij de daad niet goed.

De Hoge Raad voor Juwelen en Uurwerken roept de juweliers intussen op om zich niet te bewapenen. Volgens de vereniging doen ze er beter aan hun winkel goed te beveiligen en zich goed te verzekeren.

(KB/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier