Overstromingsvoorspeller moet alarmeren bij gevaar

Redactie KW

Op dagen waarbij er veel neerslag valt, zoals vandaag, is er altijd kans op overstromingsgevaar. Zeker voor mensen die in de buurt van beken wonen, is het dan vaak angstvallig afwachten.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft nu een overstromingsvoorspeller ontwikkeld voor het Ijzerbekken. Die moet de brandweer en de omwonenden, van de beken die naar de Ijzer stromen, alarmeren als het waterpeil gevaarlijk stijgt.

“Die voorspeller die voorspelt voor de onbevaarbare waterlopen waar zich kritieke overstromingen kunnen voordoen,” zegt Mie Vandekerchove van de Vlaamse Milieu Maatschappij. “Dat zijn overstromingen waar huizen en gebouwen kunnen onderwater lopen. Dus vanaf vandaag heb je een gedetailleerde voorspeller voor het ijzerbekken en daar kan je echt van op straat en wijkniveau, zelfs op niveau van huizen zien of er een overstroming dreigt.”

De website www.overstromingsvoorspeller.be bekijkt enkel de onbevaarbare waterlopen. Overstromingen die veroorzaakt worden door het rioolstelsel kunnen via het systeem niet voorspeld worden.

Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier