Overstromingsgebieden langs de IJzer in Diksmuide samen in nieuw boek

Redactie KW

Arnout Zwaenepoel uit Brugge heeft een boek geschreven over de rijke geschiedenis van de broeken, dat zijn de natuurlijke wateroverstromingsgebieden van de ijzer in Diksmuide. Het boek komt er op initiatief van het agentschap van natuur en bos en is een samenwerking met de West-Vlaamse intercommunale WVI.

Voor het boek interviewde Arnout Zwaenepoel verschillende ambachtslieden die leefden en werkten in de ijzervallei. Zo ging hij langs bij vissers, mandenvlechters, herders en jachtwachters. Op die manier wil Zwaenepoel achterhalen hoe de mensen vroeger omgingen met de natuur.

“Hun maaidata van vroeger, hun manier waarop ze het water beheersten, het sluizensysteem… Hoe ze het water binnen en buitenkregen, hoe ze dat allemaal beheerden. Daar kunnen we tot op de dag van vandaag nog heel veel zaken uit leren om in het huidige natuurbeleid te gebruiken,” zegt de auteur.

Beschoten door boer

Eén van die ambachtslui is Daniël Vandermeulen. Zo’n halve eeuw geleden was hij in dienst bij de barones van Merkem, die woonde in het kasteel de Blankaart in Diksmuide. Hij combineerde drie jobs; die van chauffeur, hovenier en jachtwachter. Vooral door deze laatste job kreeg Daniel veel voeling met de natuur. Als jachtwachter moest hij erop toezien dat het wildbestand in het gebied op peil bleef. Een boeiende job, al was die niet altijd zonder gevaar. “Ik ben nog beschoten geweest door een boer op zijn tractor die een haas geschoten had. Nog een geluk dat daar een ‘kopwagen’ stond anders was ik er niet meer.”

(MF/JV)

Meer over het boek van Arnout Zwaenepoel zie je in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier