Overleie neemt afscheid van ‘haar’ Budabrug

Redactie KW

De bewoners van Overleie, de buurt over de Leie, nemen op een artistieke manier afscheid van hun Budabrug, die de enige link is tussen hun wijk en het centrum van Kortrijk. De brug wordt in het kader van de Leiewerken, afgebroken.

Overleie heeft al sinds jaar en dag een haat-liefdeverhouding met het centrum van de stad. De enige verbinding tussen de twee stadsdelen is de Budabrug. De sloop ervan is een ingrijpend feit voor de buurtbewoners. Vzw Wit.h, die sinds begin dit jaar op Overleie gehuisvest is, organiseert nu een afscheid van de Budabrug. Met kunstenaars, muzikanten en bewoners, die hun verhaal over de brug in een boek kunnen pennen. En ook op de brug zelf wordt er gewerkt.

Vertraging

Intussen raakte bekend dat de Budabrug vermoedelijk pas eind dit jaar zal worden gesloopt. De Noordbrug, die normaal nu af moest zijn, zal pas in september in gebruik worden genomen. En zolang kan de Budabrug, niet worden afgebroken. Waterwegen en Zeekanaal laat ook stabiliteitsmetingen uitvoeren aan enkele panden naast de brug. Het ziet er naar uit dat die de werken niet zullen overleven.

Kortrijk Congé

Het afscheid van de Budabrug wordt dit weekend alvast ingezet op Kortrijk Congé, het jaarlijkse festival van Kunstencentrum Buda, op en rond het eiland.

(MD/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 9 juli en in het nieuws op Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier