Overbeladen vrachtwagens automatisch gecontroleerd op E17 in Deerlijk

Redactie KW

Op de E17 in Deerlijk worden sinds kort vrachtwagens automatisch gecontroleerd op overgewicht. Dat gebeurt via sensoren in het wegdek en via camera’s. Over heel Vlaanderen gebeurt dat al op 5 plaatsen. 8 op de 10 gecontroleerde vrachtwagens blijkt ook effectief overladen.

Nee, dit zijn geen flitscamera’s boven de E17 in Deerlijk, richting Gent. Zij nemen foto’s van vrachtwagens die wellicht te veel wegen. Sensoren in het asfalt meten de truck automatisch voor die naar een weegbrug moet. Veel efficiënter dan wegeninspecteurs kunnen doen, zo louter op het zicht.

8 op 10

“Vroeger haalde een inspecteur willekeurig een vrachtwagen uit het verkeer. Daar zag je dan dat op 10 vrachtwagens er 1 of 2 overladen waren. Nu is het zo dat enkel die uit verkeer worden gehaald waarvan men bijna zeker is dat ze overladen zijn. Het resultaat is dat 8 op 10 vrachtwagens die uit het verkeer worden gehaald ook effectief overladen zijn”, zegt Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits.

Schade aan wegdek

De wegeninspectie controleerde vorig jaar meer dan 5.300 vrachtwagens, waarvan 800 via zo’n installatie. Bijna 1.600 trucks waren in overtreding, of 170 meer dan het jaar voordien. Trucks die te veel wegen zijn gevaarlijk voor het verkeer, want de remafstand is groter en dus ook de impact bij een ongeval. Hilde Crevits : “Vrachtwagens die te zwaar beladen zijn, kunnen schade veroorzaken aan het wegdek. Ik heb mijn handen vol om de wegen in een goede staat te brengen. Als er dan nog eens veel te beladen vrachtwagens op die wegen rijden, dan wordt de schade nog groter”.

(ABO/A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Overbeladen vrachtwagens automatisch gecontroleerd op E17 in Deerlijk

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier