Ovam wint bouwmateriaal uit stortafval in Zuienkerke

Redactie KW

In Zuienkerke loopt een proefproject van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Ovam. Uit stortafval wordt bouwmateriaal gewonnen.

De openbare afvalstoffenmaatschappij Ovam is van plan om heel wat oude stortplaatsen in Vlaanderen af te graven om herbruikbare grondstoffen te recycleren. Bedoeling is dat die grondstoffen straks onder meer gebruikt worden in de bouwindustrie. In Zuienkerke loopt alvast een proefproject om te kijken wat de afgegraven grond precies oplevert en hoe die materialen zo goed mogelijk gesorteerd en verwerkt kunnen worden.

Op een zeven hectare groot terrein in het landelijke Zuienkerke werd decennia geleden klei gewonnen. In de jaren zestig deed het dienst als stortplaats voor huishoudelijk afval. Ovam gaf de opdracht om ter terrein weer af te graven met het oog op de recuperatie van materiaal, zoals metaal, plastic en stenen. Tegen 2026 wil de openbare afvalmaatschappij alvast de helft van de stoffen kunnen leveren die nodig zijn voor de bouwindustrie. Wat niet gerecupereerd en dus verbrand moet worden moet dienen voor de productie van warmte of elektriciteit.

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van Focus, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier