Oudste Seaking vliegt laatste vlucht

Redactie KW

De kust heeft afscheid genomen van een monument: een Seaking van de luchtmachtbasis van Koksijde. De helikopter vertrok voor zijn laatste vlucht naar het Koninklijk Legermuseum in Brussel. Na 33 jaar in dienst van het 40 ste smaldeel zit het erop voor het oudste toestel van de vloot. Er zijn nu nog vier Seakings in gebruik. De toestellen zijn een vertrouwd beeld aan de kust door de vele reddingsacties.

Na ruim 10.500 vlieguren begint de RS 01 aan een nieuwe carrière als pronkstuk in het legermuseum. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de laatste vlucht naar Brussel. Het toestel werd jarenlang gekoesterd door het onderhoudspersoneel maar de leeftijd is er.

“Ik heb vroeger altijd andere dingen gedaan en met F-16 gevlogen voor ik hier commandant was van de basis nu ruim 4 jaar geleden. Ik kijk er nog dagelijks van op hoe de mensen er mee begaan zijn. Men vraagt mij geregeld wanneer de nieuwe Seakings komen. Er komt een nieuwe helikopter maar voor de mensen is dat echt een begrip geworden”, zegt korpscommandant Rudy Theys.

De RS 01 voerde meer dan 500 reddingsopdrachten uit. Het toestel staat nu al een poos aan de grond want het kost te veel om het in de lucht te houden.

De eerste helikopter van het type NH 90 die op termijn alle Seakings moet vervangen, wordt tegen 2011 op de basis van Koksijde verwacht. Een deel van het vliegveld van 350 ha wordt wellicht bouwgrond. Daarover is nog overleg tussen het Koksijdse gemeentebestuur en het ministerie van defensie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier