Oudste huisje van Torhout voorlopig beschermd

Redactie KW

Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft het ‘s Gravenhuisje en de site ‘s Gravenwinkel in Torhout voorlopig beschermd als monument. ‘s Gravenhuisje of ‘s Gravenwinkeltje is het oudste werkmanshuisje in de stad. Het was met sloop bedreigd.

De beschermingsprocedure komt er nadat eerder beroep werd aangetekend tegen de sloop van het huisje bij de West-Vlaamse bestendige deputatie. Die aanvaardde het beroep. Het ‘s Gravenshuisje is volgens Vlaamse minister Bourgeois een zeldzaam voorbeeld van een
negentiende-eeuws arbeidershuisje. Het huisje is optrokken in witgeschilderde baksteen onder een pannen zadeldak. Het lage huisje vormt volgens de minister een visueel geheel met de site ‘s Gravenwinkel waarvoor eveneens de beschermingsprocedure wordt opgestart.

De site ‘s Gravenwinkel is een voormalige grafelijke verblijfplaats in het centrum van Torhout. De graven van Vlaanderen verbleven er tijdens de jaarmarkten. Na de teloorgang van de markten werd ‘s Gravenwinkel een verblijfplaats voor lokale adellijke en burgerijfamilies. Het huidige hoofdgebouw is achttiende-eeuws. Ook de tuinmuur en het negentiende-eeuwse koetshuis worden beschermd.

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier