Oude werktrein verlaat station Brugge en krijgt plaats in museum

Redactie KW

Vanmorgen is een oude werktrein uit 1935 het station van Brugge uitgereden. Meteen één van de laatste ritten voor het toestel dat binnenkort wordt vervangen door een nieuwer model en een plaatsje krijgt in een museum. Het oude treinstel is een heuse fabriek die wordt gebruikt om de sporen te vernieuwen. Enkele wagons zijn ingericht als hotel voor de spoorwegarbeiders.

Het toestel dateert van 1935 en werd toen ingezet als passagierstrein, in 1978 is het omgebouwd tot een soort rijdende fabriek om de sporen te vernieuwen. “Die vernieuwt de sporen al rijdende. Tegen een snelheid van 200 meter vervangen we de sporen”, zegt Rudi Indigne, treinverantwoordelijke.

Mannenclubje

De arbeiders zijn specialisten in hun vak en komen van uit het hele land. Ze overnachten in de trein die is uitgerust met een twintigtal slaapplaatsen, een leefruimte en een keuken. Voor de kok is het soms wat behelpen omdat de keuken erg krap is en, afhankelijk van de plek waar ze staan de elektriciteit het soms afweten. Maar elke avond tovert hij een stevige, warme maaltijd op tafel. Kok Mario Govaerts : ” Zij zitten de hele dag in weer en wind. Ze werken tussen de 10 en de 12 uur per dag. Als ze binnenkomen dan kunnen die nog allemaal goed eten”.

Dit is een echt mannenclubje met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Het is blijkbaar moeilijk om jonge mensen te vinden die deze job met veel weekend- en avondwerk willen doen. De oude trein staat binnenkort in het nieuwe spoorwegmuseum in Schaarbeek.

Oude werktrein verlaat station Brugge en krijgt plaats in museum

Bekijk hier de reportage

(B.V./N.D./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier