Oude watertoren Oostende wordt klimmuur

Redactie KW

De stad Oostende wil de oude watertoren aan het Maria Hendrikapark ombouwen tot een indoor klimmuur. Voor de renovatie ervan heeft ze 2,4 miljoen euro veil. Nadien krijgt het een sportieve bestemming. Jarenlang is nagedacht over wat er in de beschermde watertoren moest gebeuren. Volgens het stadsbestuur wordt een professioneel gebouwde klimmuur een schot in de roos.

Erfgoed en sport moeten een geslaagde combinatie vormen in deze oude watertoren uit de periode van koning Leopold II. Oostende had al plannen voor de bouw van een klimmuurzaal in het sportpark De Schorre, maar de hoogte ervan botste op verzet van de luchthaven. Uit studiebezoeken in Duitsland blijkt dat er veel mogelijk is.

Prospectie in buitenland

“We hebben wat nagedacht over de bestemming,” zegt schepen van sport Nancy Bourgoignie. “We hadden al jaren het plan om een klimzaal te bouwen. We kregen heel veel reacties van mensen in de regio die geen plaats vonden om hun favoriete sport te beoefenen. We zijn op prospectie gegaan in het buitenland en hebben torens gevonden waar effectief in geklommen wordt.”

Het idee is al afgetoetst bij de dienst erfgoed en monumenten. Ook de brandweer denkt dat ze de klimmuur groen licht kan geven. De inrichting van de kliminfrastructuur start pas na de restauratie van het monument. Of Oostende dan nog de eerste stad zal zijn met een klimmuur in een watertoren is nog niet zeker. Veel eigenaren van Vlaamse watertorens zijn immers op zoek naar een nieuwe invulling.

(SK/JV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier