Oude vliegtuigbom ontdekt in tuin in Izegem, Dovo doet springtuig ontploffen

Redactie KW

In de tuin van een private woning in de Vuurkruiserslaan werd een vliegtuigbom ontdekt. Wellicht gaat het om een bom van Engelse makelij uit de Eerste Wereldoorlog. Iets voor 17 uur liet Dovo het springtuig ontploffen op een stuk grond in de Oude Ieperseweg. In tegenstelling tot wat eerst werd gedacht moesten geen omwonenden worden geëvacueerd.

De bom werd vorige week al bij graafwerken ontdekt. Vanmiddag kwamen politie, brandweer en Dovo ter plekke om het springtuig te ontmantelen. Het werd in de late namiddag tot ontploffing gebracht op een afgelegen stuk grond op de Bosmolens. Een evacuatie van de buurtbewoners bleek niet nodig.

Ze werden wel ingelicht dat er een knal zoul volgen. Volgens Dovo ging het om een vliegtuigbom met chemische ontsteking. Gezien het bij het vinden beschadigd werd, moest het voor 17 uur tot ontploffing worden gebracht.

De bom werd in een put van twee meter diep gestopt en daarna tot ontploffing gebracht. “Zo’n bom laten ontploffen kan pas op een terrein van 700 vierkante meter groot zonder bebouwing”, zegt Dovo. De bom is 125 centimeter lang, 150 kilogram zwaar en heeft een diameter van 25 centimeter.

(FM-LVA/Belga, foto Frank)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem. En vanavond uitgebreid in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Oude vliegtuigbom ontdekt in tuin in Izegem, Dovo doet springtuig ontploffen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier