Oude sasbrug Kachtem wordt ontmanteld

Redactie KW

(UPDATE) In Kachtem bij Izegem is begonnen met de ontmanteling van de oude sasbrug. Het brugje is in heel slechte staat en zal in een atelier volledig gerenoveerd worden. Het ophaalmechanisme zal ook opnieuw werken, zodat ook grote pleziervaartuigen van de ene vaarkom naar de andere vaarkom. Rond de brug hangt een mysterie. Eén van de sasmeesters verdween 35 jaar geleden, en is nog altijd spoorloos.

Het sasbrugje van Kachtem is meer dan 80 jaar oud. Zowel het metaal als het hout is zwaar aangetast. In die mate zelfs, dat de brug niet ter plaatse kan gerestaureerd worden. Een nieuwe brug is geen optie. Dit is de oude sasbrug in betere tijden. Begin de jaren 80, na de afbraak van de sluis van Kachtem, is het brugje verplaatst naar de jachthaven.

De ophaalbrug is bekend omwille van twee redenen. Eén van zijn bedieners, Marcel Coopman, verdween in 1974 spoorloos. Volgens sommigen is hij vermoord en in het beton gegoten van de brug over het kanaal. Het Sasbrugje is ook bekend omdat vroeger jonge koppeltjes er hun trouwfoto’s lieten nemen.

Begin juni zou de brug volledig klaar moeten zijn en opnieuw functioneren. Waterwegen en Zeekanaal investeert in totaal 600.000 euro in het beter toegankelijk maken van de jachthaven.

(BS/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier