Oude mazouttank wordt unieke duiklocatie in Zwevegem

Redactie KW

Vrijdagmorgen werd officieel het startschot gegeven van de realisatie van een duiktank op de Transfosite in Zwevegem. Het wordt meteen de grootste van Europa. Het project kost bijna 4,3 miljoen euro.

Op de Transfo-site in Zwevegem staan drie oliereservoirs. Eén ervan, een reservoir met een diameter van 33 meter en een diepte van 17 meter, zal vanbinnen met een duiktank en bijbehorende lokalen, zoals cafetaria, onthaal, kleedkamers en technische ruimtes uitgerust worden.

Uitzonderlijk karakter

De tank zal een uitzonderlijk karakter hebben, niet alleen omwille van het feit dat de tank er komt door herbestemming van industrieel erfgoed, maar ook door zijn afmetingen. De duiktank zal een diameter van 20 meter en een diepte van 15 meter hebben. Onder andere door de diepte, vormt duiken in een tank de perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en duiken in open water.

De totale kostprijs van de tank wordt op 4.291.011,71 euro geraamd.

De komst van de tank biedt niet alleen mogelijkheden voor professionele duikers, ook amateurs zullen opleidingen en stages kunnen volgen. De opleidings- en certificeringskansen – enig in Europa – weken nu al interesse los bij de economische sector, de VDAB en Syntra. De vraag van maritieme en offshorebedrijven naar een dergelijke duikomkadering blijkt groot te zijn.

(GVZ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad. Meer ook in het journaal van Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier