Oude Dakota verhuist naar museum

Redactie KW

Na twintig jaar is er een oplossing gevonden voor de oude Dakota DC3 die op de luchthaven van Oostende staat. Enkele luchtvaartfanaten van het leger brengen het vliegtuig binnenkort naar het Dakotamuseum in Melsbroek om het te restaureren. Het legendarische vliegtuig bleef begin de jaren 90 staan op de tarmac. Een juridische procedure na een ongeval zorgde ervoor dat het mooie toestel nooit meer zal vliegen.

De zogenaamde C47 van Legend Air uit 1943 staat al 20 jaar te verkommeren in weer en wind. Luchtvaartliefhebbers noemen het een prachtig vliegtuig met een legendarische geschiedenis. In 1992 botste het toestel met zijn staart tegen een Boeing 707. Het kwam tot een rechtszaak die maar bleef aanslepen. Ondertussen takelde het vliegtuig verder af, maar de belangstelling ervoor bleef.

Met steun van defensie en de minister van Landsverdediging zal het vliegtuigwrak worden vervoerd naar het Dakota-documentatiecentrum in Melsbroek.

Het Dakotacentrum zoekt trouwens nog vrijwilligers om te sleutelen aan het vliegtuig. In de geschiedenis zijn er zo’n 10.000 exemplaren van de DC3 Dakota gebouwd. Tot in de jaren zestig was het een van de meest gebruikte toestellen ter wereld. Nog deze lente verdwijnt het uit Oostende.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier