Oude brandweerwagens bewijzen nut in Chili

Redactie KW

Momenteel gebruiken de Chileense brandweerkorpsen veel Belgisch afgeschreven brandweermaterieel om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Onderofficier van de Nieuwpoortse brandweer Dominique Vandenbohede weet dat momenteel een Nieuwpoortse ladderwagen wordt ingezet, die zowat acht jaar geleden naar Chili verscheept werd. Met dat nieuws kwam Vandenbohede vorige week nog in Man Bijt Hond.

Onderofficier Dominique Vandenbohede van de Nieuwpoortse brandweer kreeg al vele reacties na zijn verschijning in Man Bijt Hond. “Het programma wordt in Vlaanderen duidelijk goed gevolgd. Van alle uithoeken heb ik al telefoontjes en berichtjes gekregen van mensen die mij op tv zagen.”

Amigos del Reino de Belgica

Vandenbohede prospecteert West-Vlaamse brandweervoertuigen voor Amigos del Reino de Belgica. Dankzij die organisatie, krijgen afgeschreven brandweerwagens, ambulances en zelfs bussen een tweede leven in Chili, waar ze die voertuigen nog goed kunnen gebruiken. “We zijn honderd procent zeker dat het materieel daar ook effectief gebruikt wordt”, vertelt onderofficier Vandenbohede,

Oude ladderwagen

“Ons korps heeft een oude ladderwagen naar Chili gestuurd”, vertelt Dominique. “Toen onze ladderwagen acht jaar geleden door het korps van Quillota gekocht werd, zijn er twee brandweermannen van dat korps naar hier gekomen. Ik heb hen alle technische uitleg over het voertuig gegeven, wat ook nodig is bij zo’n grote ladderwagen. Ik zal die ontmoeting nooit vergeten. Nog nooit heb ik volwassenen zo eigenaardig zien doen, als toen die Chilenen ons brandweermateriaal zagen. Voor hen is dat een cultuurshock natuurlijk.”

Alles oké?

“Zondag heb ik nog contact gehad met een brandweerkorps daar. Ik heb hen een korte mail gestuurd met de vraag of alles oké is, waarop ik een mailtje teruggekregen heb waarin stond dat alle brandweermannen het goed stellen, hun families ook en het materieel ook. Voor mij is dat voldoende. Ik heb geen grote uitleg nodig. Het beste is om deze mensen nu gewoon zo veel mogelijk met rust te laten en hen hun werk laten doen”, besluit Dominique.

Ook het korps van Deerlijk heeft trouwens een gelijkaardige samenwerking met de collega’s in Chili en ook zij waren te zien in Man Bijt Hond.

(NH voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 5 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier