Oud-strijders mogen kerk niet gebruiken op 11 november

Redactie KW

De oud-strijders van Leke, Keiem en Vladslo zijn misnoegd omdat ze de lokale kerk niet meer mogen gebruiken voor de herdenkingsmis op 11 november. Ook in Esen is er geen eucharistieviering meer. De deken van Diksmuide, Wilfried Jonckheere, en pastoor Michel Verfaillie hadden de oud-strijders opgeroepen om samen een gezamenlijke misviering te houden, aangezien er te weinig pastoors zijn om alle missen op eenzelfde moment op te voeren. Het idee stierf echter een stille dood.

„We organiseren al tien jaar lang een herdenkingsmis in de lokale kerk, maar dit jaar voelen we dat we niet meer welkom zijn”, zegt Johan Vandeweghe, ondervoorzitter van oud-strijdersbond van Keiem.. We zijn misnoegd over de gang van zaken. Ik begrijp wel dat de pastoor, die verantwoordelijk is voor vier parochies, niet op drie herdenkingsmissen tegelijkertijd aanwezig kan zijn. De laatste drie jaar hebben we echter altijd een oplossing gevonden. Ofwel werd de viering verzorgd door een oud-priester of een diaken, ofwel door een pastoraal medewerker. Als alternatief konden we het gemeenschapshuis De Kring gebruiken, maar daar verliest de viering toch heel wat van zijn charme. Dit jaar zullen we dus onze herdenking integraal buiten opvoeren bij het lokale burgermonument en het militair kerkhof in Keiem.”

Volgens Johan Vandeweghe werd alles boven hun hoofd beslist door de kerkelijke overheid, zonder dat zij geraadpleegd werden. „De Kerk stelde voor dat we de herdenking zouden houden in een van de drie parochies, maar dat we onderling overeen moesten komen waar die juist zou plaatsvinden. Aangezien de oud-strijdersbonden echter zodanig lokaal verankerd zijn en zo’n herdenking echt dorpsgebonden is, willen we in Keiem blijven. Ook in Leke en Vladslo zijn ze dezelfde mening toegedaan”, zegt Johan Vandeweghe.

„Het probleem van de vieringen voor de oud-strijders duurt al een tweetal jaar”, reageert pastoor Michel Verfaillie. “Daarom hebben we beslist dat het beter zou zijn dat de drie oud-strijdersbonden uit Keiem, Leke en Vladslo zouden samenwerken om in een van de drie parochies een mis op te dragen. Blijkbaar geraakten ze er onderling niet uit. Ze kunnen echter wel nog naar de herdenkingsmis voor Groot Diksmuide komen in de dekenale kerk.”

(TVN)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 29 oktober 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier