Oud havenbaas Fernand Traen geeft visie in boek

Fernand Traen geeft in zijn boek zijn mening over het Schipdonkkanaal
Redactie KW

De Zeebrugse haven moet nog veel belangrijker worden, de LNG terminal uit de voorhaven moet weg en het Noorderkanaal blijft de enige goeie oplossing voor de ontsluiting van Zeebrugge. Deze ongezouten meningen van oud havenbaas Fernand Traen staan te lezen in z’n pas verschenen boek. Traen is 78 en was bijna 25 jaar voorzitter van de Zeebrugse haven.

Ruim een kwarteeuw stond Fernand Traen aan het roer van wat toen nog een grote kusthaven aan het worden was. Hij blikt nu terug in een boek over de havenuitbouw tussen 1975 en 2000.

Maar nostalgie over al die mooie momenten is niet wat Traen echt drijft. Hij heeft ook een uitgesproken visie over de toekomst van de haven. Zo moet er, volgens hem, in de voorhaven waar de LNG terminal staat, veel veranderen.

En dan is er ook de ontsluiting van Zeebrugge met het hinterland. Het oude idee van een Noorderkanaal naar Balgerhoeke en Terneuzen is voor Traen nog altijd het beste. Hij vindt het jammer dat hij het nooit kon doorduwen. Na jaren polemiek werd het plan Noorderkanaal afgevoerd. Nu is de verbreding van het Schipdonkanaal weer actueel.

Traen houdt een gedreven pleidooi om actief te kiezen voor welvaart in deze streek. Een bloeiende economie komt niet vanzelf en hij merkt fijntjes op dat hij op z’n 78ste nog graag wil helpen meedenken over de juiste keuzes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier